Podczas organizacji wesela należy pamiętać o bardzo wielu kwestiach. Jedną z nich jest wybór tortu weselnego. Powinien on stanowić swego rodzaju dopełnienie weselnej dekoracji, dlatego podczas wyboru tortu trzeba skupić się na wielu aspektach, takich jak jego kształt, rozmiar, smak oraz odpowiednie ozdoby. Wśród elementów dekoracyjnych tortu weselnego należy wyróżnić przede wszystkim toppery, czyli ozdoby umieszczane na szczycie tortu. Najczęściej wykonuje się je z grubego, metalicznego papieru, jednak coraz częściej można spotkać również toppery wykonane z drewna, juty lub eko papieru. Na topperach można umieścić dowolną treść oraz z powodzeniem połączyć je z innymi elementami dekoracyjnymi takimi jak kwiaty, czekolada, owoce lub masa cukrowa. Jakie zastosowanie mają toppery na tort weselny oraz jakie pozostałe elementy dekoracyjne można wyróżnić? Odpowiedzi na wyżej postawione pytania znajdziesz w tym artykule.
Toppery bez wątpienia stanowią jeden z najbardziej popularnych elementów dekoracyjnych każdego tortu. Cieszą się one dużym uznaniem ze względu na swoją uniwersalność. Toppery na szczyt weselnego tortu można bowiem z powodzeniem zastosować w połączeniu z innymi dekoracjami i umieścić na nich dowolną treść. Na topperach mogą znaleźć się obrazy lub napisy. Najczęściej są to inicjały pary młodej lub napis, który nawiązuje do aktualnie trwającej uroczystości.
Toppery wykonuje się z wielu różnych materiałów. Najczęściej jest to gruby, metaliczny papier, który przypomina tekturę. Takie toppery występują w kolorze srebrnym lub złotym. Coraz bardziej popularne stają się również toppery drewniane, jutowe oraz wykonane z eko papieru. Wybór toppera to bardzo istotna kwestia, ponieważ stanowi on dopełnienie dekoracji tortu.
Wspomniane wyżej toppery można znaleźć praktycznie na każdym torcie weselnym. Najczęściej stanowią one uzupełnienie dekoracji. Pozostałe elementy dekoracyjne, które stosuje się w przypadku ozdabiania tortu weselnego to najczęściej masa cukrowa, czekolada, kwiaty oraz świeże owoce.
Jeśli chodzi o masę cukrową, przy jej użyciu można stworzyć wspaniałe dekoracje w postaci m.in. napisów lub kwiatów. Torty ozdobione w ten sposób prezentują się zjawiskowo, jednak używanie masy cukrowej wymaga posiadania pewnych umiejętności. Ten rodzaj dekoracji bardzo dobrze prezentuje się w połączeniu z topperem umieszczonym na szczycie tortu.
Wiele osób do ozdabiania tortu weselnego wykorzystuje również sztuczne kwiaty. Stosując taką formę dekoracji należy pamiętać o tym, aby wykorzystać ten sam gatunek kwiatów, który został wykorzystany do udekorowania sali weselnej. Takie rozwiązanie pozwala na zachowanie spójności dekoracji. Do udekorowania tortu można wykorzystać wiele gatunków kwiatów, jednak najczęściej są to róże oraz peonie.
Bardzo popularną dekoracją jest również czekolada, którą najczęściej stosuje się w połączeniu ze świeżymi owocami. Biały tort oblany czekoladą i udekorowany owocami prezentuje się naprawdę zjawiskowo.